De eigenschappen van 4 seizoenenbanden

Veel geld besparen op autobanden

All Season, All Weather of gewoon 4 seizoenenbanden beschikken over eigenschappen die meer grip bieden bij lage temperaturen en/of bij een vuil of nat wegdek. Daarvoor is de rubbersamenstelling en het profiel van een 4 seizoenenband anders dan die van winterbanden en zomerbanden.

Rubbersamenstelling
Een zachte rubbersamenstelling biedt veel grip maar slijt heel snel bij hogere temperaturen, een winterband heeft een dergelijke zachte rubbersamenstelling en kan daardoor in de zomer niet gebruikt worden, ze zouden veel te snel slijten. Een zomerband heeft dan weer een rubbersamenstelling die zeer goed presteert bij hoge temperaturen maar die gewoon te hard wordt bij lage temperaturen waardoor deze geen grip meer bieden.

4 Seizoenenbanden hebben een rubbersamenstelling die bij lage EN hoge temperaturen voldoende grip bieden. Uiteraard presteren winterbanden bij extreme koude omstandigheden beter en zomerbanden bij hoge temperaturen. Het klimaat in de BeNeLux kent echter nauwelijks van deze extremen en is soms te wisselvallig om snel genoeg een bandenwissel te doen (zomer naar winter of andersom). De 4 seizoenenband biedt dan uitkomst, deze biedt immers 365 dagen per jaar voldoende grip om veilig door het verkeer te bewegen.

Profiel
In Nederland en België is het wegdek een groot gedeelte van het jaar nat en vuil (modder, bladeren en andere rommel), daar zorgt ons klimaat gewoon voor. 4 Seizoenenbanden zijn uitgerust met een profiel dat extra goed vuil en water kan afvoeren. Daardoor presteert een 4 seizoenenband op nat wegdek, bijvoorbeeld een regenbui, stukken beter als een zomerband.

 

Nadelen

Veel geld besparen op autobanden

Het is op zijn plaats om ook een kantekening te maken bij 4 seizoenenbanden anders zouden we wellicht de indruk wekken dat er geen toekomst is voor de zomer- en winterband.

Bij omstandigheden met hoge temperaturen en een droog/schoon wegdek presteren zomerbanden nog steeds een stuk beter en slijten bovendien minder hard dan 4 seizoenenbanden. Winterbanden presteren dan weer beter als het koud is en er sneeuw/ijs op de weg ligt. In bepaalde omstandigheden moet je dus rekening houden met minder grip en snellere slijtage, dat laatste zorgt er dan weer voor dan 4 seizoenenbanden doorgaand minder kilometers hebben gemaakt als ze gewisseld worden.

Veel voorkomend misverstand
Waar wij je graag nog op wijzen is het feit dat een 4 seizoenenband GEEN winterband is en daarom ook niet als zodanig worden geaccepteerd in landen waar je bij winterse omstandigheden op winterbanden moet rijden. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel maar die komen nauwelijks voor, monteer daarom dus wel winterbanden als je naar dergelijke landen afreist.

 

4 Seizoenenbandentest

Aan de buitenkant of de naam van een band kan je niet altijd goed aflezen of het de eigenschappen van een 4 seizoenenband bezit of hoeveel grip die biedt. Gelukkig zijn er onafhankelijke en gerenommeerde organisaties die elk jaar een bandentest doen. Denk daarbij aan organisaties als de ANWB of de duitse ADAC.

klik hier om de bandentesten te lezen.

Naar boven

Informatie over bandenspanning

De bandenspanning is belangrijk voor de levensduur en de prestaties van de autoband. Hier kan je lezen wat je wel en niet moet doen met de bandenspanning om zo lang mogelijk plezier te hebben van banden en er de beste prestaties uit kunt halen. Lees verder...


Over winterbanden

Als je iets over winterbanden wilt weten dan kan je het hier vinden. Bijvoorbeeld dat winterbanden al bij een temperatuur van 7 graden en lager veiliger zijn dan zomerbanden, welke winterbanden het beste getest zijn en over regelgeving in landen als Duitsland en Zwitserland. Lees verder...


Over bandenmaten

Over bandenmaten valt niet veel spannends te melden maar als je banden op het internet wilt kopen moet je wel goed weten welke bandenmaat je nodig hebt. Lees verder...


Over runflat banden

Niets is zo vervelend als met een lekke band op een smalle vluchtstrook van een drukke weg te stranden. Runflat banden bieden uitkomst, je kan daarmee namelijk bij een lekke band rustig verder rijden naar een veilige plaats om de band te vervangen. Lees verder...


Autobandentests

Er worden elk jaar weer vele banden getest door gerenommeerde organisaties als de ANWB. Over de resultaten van deze tests en de linkjes naar de originele verslagen kan je hier vinden. Lees verder...